Però no, aquest nom no me l'he inventat, és real. Alguns el coneixereu, d'altres no, així que us en faig 5 cèntims.
El "Cim i tomba" és un plat de pescadors molt típic de la costa Brava, més concretament de Tossa de Mar. De fet, cada any, pels volts de setembre, s'organitza una festa gastronòmica del "cim i tomba" a Tossa, coincidint amb la verema, on pots gaudir d'aquest plat a diferents restaurants del poble.
Antigament era un plat que cuinaven els pescadors a la mateixa barca, amb el peix que no era apte per vendre. Per acompanyar-lo, utilitzaven patates i algun altre secret, que el fa fascinant! És un plat molt senzill i ràpid de fer, només amb quatre ingredients que tothom té al rebost.
La recepta la vaig veure al programa de "Cuines" de tv3, ja fa un any o dos, on una àvia autèntica elaborava aquest guisat, i em va semblar tant fàcil i gustós, que el vaig provar i el continuo repetint, sobretot quan tinc la família a casa, o els diumenges. És una tradició que m'agradaria compartir amb vosaltres perquè també el pogueu degustar a casa vostre. Ja veureu com em donareu la raó.
L'ingredient secret................................................................ és l'allioli!!
Ingredients (per a dues persones):
-2
cues de rap
-Petxines
-1
patata gran
-Pebrot
vermell i xampinyons (opcional)
-Aigua
o caldo de peix
-Sal
-Allioli (el podeu fer o compra'l)
Preparació:
1.
En una cassola, posar-hi un raig d’oli i les patates tallades a
daus. Salem. A continuación hi afegim el pebrot tallat i les
xampinyons (és opcional) i deixem daurar uns minuts.
2.
Seguidament, hi afegim l’aigua o el caldo de peix, escalfat, fins
quasi cobrir les patates. Deixarem coure uns 15-20 minuts.
3.
Un cop passat aquest temps, hi afegirem les cues de rap i deixarem
coure uns 10-15 minuts més. Quan faltin 5 minuts per acabar la
cocció del rap, hi evocarem les petxines (que les haurem tingut amb
aigua amb sal, perquè expulsin tota la sorra que puguin tenir dins).
4.
Quan ja estigui tot fet, apagarem el foc i afegirem dues o tres
cullerades d’allioli, barrejant bé amb la resta d’ingredients de
la cassola, donant unes voltes amb les nanses de la cassola (d’aquí
vé el nom de “cim i tomba”) perquè quedi tot l’allioli ben
integrat.
5.
Deixem reposar uns minuts i ja estarà llest! No us en oblideu del
pa, aquest plat demana pa per sucar-hi la salsa!
Què us ha semblat?? Si voleu un consell: menjeu-vos-el el dia següent, millora mil vegades, la salsa es concentra, s'espessa i tot el plat guanya en sabor!!! Feu-me cas que he fet la prova!!
Que vagi mooolt de gust!!
Roser, i tant que ho sé què és un cim i tomba!!! :) Un plat per sucar-hi pa! ;)
ResponderEliminarPetons!
Roser aquesta cassola té un aspecte boníssim! cada vegada em torna més boja el peix, i et penso fer cas. Alguns plats milloren molt més amb hores de repòs. Petons guapa!
ResponderEliminarUuuuaaau! que rape tan rico nos has preparado hoy, tengo yo uno por ahi congelado que lo compre en su dia fresco y todavia no lo he usado, quizas lo haga con esta receta.
ResponderEliminarY la crema con boletus de más abajo de vicio chiquilla!! Besitos guapa
A tossa el fan deliciós! just als restaurants de la pujada del castell.
ResponderEliminarNo l'havia sentit mai aquest plat, i té una bonica tradició.
ResponderEliminarA mi m'agrada molt l'allioli i aquest sembla un plat fantàstic.
Petons
Roser, no conocía ese plato pero la verdad es que pinta muy bien con esos ingredientes.
ResponderEliminarBesitos
Doncs jo no el coneixia! Tens raó, és un plat de diumenge.
ResponderEliminarPetons.
un plato muy bueno y delicioso y con un buen pan y vino y por supuesto de un dia a otro.
ResponderEliminarpeto
Roser un plato de pescado buenisimo
ResponderEliminarbesinos
És un plat de pescadors sensacional!
ResponderEliminarprimer cop que el veig!!! així que ja puc anar a dormir sabent una coseta més! molts petonets
ResponderEliminarPues no lo había oído nombrar nunca, y eso que hace años iba con mucha frecuencia por la Costa Brava...
ResponderEliminarPero me parece una auténtica delicia, ¡qué cosa tan buena!.
Me apunto la idea. Un beso.
Jo sí que el coneixia i t'ha quedat fantàstic!! Quina pinta nena!
ResponderEliminarPetonets
Sandra
No el coneixía pero es veu boníssim,tindrem que testar-lo.
ResponderEliminarUn petó ben grossss¡¡¡
No n'havia sentit a parlar, però m'agrada molt el peix, i segur que l'allioli li dona el toc final. Algun cap de setmana segur que caurà.
ResponderEliminarOstres, no em deixa publicar si no es anónim!!!
ResponderEliminarEt deia que es un plat deliciós. Tinc una bona amiga a Tossa que quan anem a casa d'ella, la seva mare ens en fa.
Petonets.
GEMMA- CAPROFITI
Quin privilegi, Gemma, poder gaudir d'aquest plat fet per una professional, jo estic per anar a Tossa i tasta'l in situ, perquè potser s'assembla al meu, però segur que el supera!! petons
ResponderEliminarM`apunto a la barca...
ResponderEliminarEls guisats d'abans sempre guanyen l'endemà. Aquest té una pinta excepcional!
ResponderEliminarPetons!
Anna
Oi tant que sé el que és el Cim i Tomba. Deliciós!!! Per sucar-hi pa....
ResponderEliminarBon cap de setmana guapa