Potser no n'he parlat mai aquí, però segur que ja ho intuïu amb la mena de plats que presento. M'agrada molt menjar sa, sobretot de dilluns a divendres. Confesso que els caps de setmana els tinc per saltar-me'ls a la torera! Bé hem de disfrutar, no?
Com que segueixo molts blocs vegetarians i de receptes saludables en tots els sentits, avui us ensenyaré un sofregit que em vaig topar fa temps (no recordo on) i que faig sovint. De fet, originàriament era una mena de salsa kètxup, així que te la pots menjar tant crua com cuita, com he fet jo aquesta vegada.
I aquest és un plat de cap de setmana sense por a tenir remordiments el dilluns!!
Ingredients (per a 2-3 persones):
- 10-12 calamarcets
- 1 ceba
- 200 g pèsols
- Oli d'oliva
- Sal maldon
PER LA SALSA (tant crua com cuita):
- 1 tomàquet madur gran o 2 de mitjans
- 1 grapat de tomàquets secs (5-7)
- 2 nyores (opcionals)
- 5 dàtils
- Suc d'una llimona
- Sal marina
- Opcional: julivert, orenga, alfàbrega...
Preparació:
1. Unes hores abans de començar, deixarem els tomàquets secs i les nyores en remull.
2. Primer de tot farem la salseta, triturant els tomàques amb els tomàquets secs i les nyores escorregudes i rehidratades, els dàtils (sense pinyol), el suc de la llimona, les herbes i la sal. Triturem fins que ens quedi una salsa espessa i fina.
En aquest moment la podem deixar a la nevera i fer-la servir com si fos kètxup. Veureu que té un sabor agredolç peculiar i molt bo.
Com que en aquest cas volem fer-ne un sofregit.....
3. Tallarem la ceba a dauets i la daurarem a una paella amb una mica d'oli i sal. Quan estigui daurada hi afegim la salsa de tomàquet triturada i deixem que s'evapori l'aigua que deixarà anar el tomàquet, a foc lent, durant 45 minuts aproximadament. A la meitat de la cocció afegirem els pèsols desgranats.
4. Mentrestant, netejarem els calamarcets, i quan la salsa estigui pràcticament llesta, els saltejarem a una paella amb un rajolí d'oli.
5. Un cop els calamarcets hagin agafat color i la salsa hagi evaporat tota l'aigua, ja podrem servir-ho, amb una mica de sal maldon per sobre els calamarcets.
Un mar i muntanya diferent.
Aquest plat el podeu tenir fet el dia abans que el sofregit encara estarà més bo!
Ho acompanyeu amb una bona amanida de rúcula, tomàquet i burrata (com jo vaig fer) amb un rajolí d'oli d'olivada i..... A disfrutar que són dos dies!
Us imagineu untar una torrada amb aquest sofregit i els calamarcets a sobre? Ja us he donat una idea per sopar amb el què sobri, si és que sobra....
Bon profit!
Fan una pinta boníssima, i aquest sofregit amb dàtils l'he de provar, sembla molt interessant!! un petó i bona setmana!
ResponderEliminarSerà un sofregit diferent, però molt bo, els dàtils han de donar-li un punt dolcet que m'agrada.
ResponderEliminarPetons.
Una calamar molt bons, amb un sofregit la mar d'original.
ResponderEliminarRoser , muy buenos los calamares y ese sofrito para acabar con el pan mojando sin parar
ResponderEliminarbesinos guapa
Una recepta molt original i diferent! No he tastat mai un sofregit fet així, però m'apunto la recepta que m'ha deixat ben intrigada. Nyores, tomàquets secs i dàtils, ha de quedar ben bo!
ResponderEliminarBuenas días Roser. Hay que ver que pinta tan extraordinaria y sana que tiene estos calamarcitos o chipirones que has preparado, con esa la salsa tan sana y original te ha quedado de maravilla, lo de poner los dátiles me parecen una idea muy buena, una salsa o sofrito ideal para acompañar este gran plato.
ResponderEliminarMuchas gracias por tus visitas y tus comentarios y deseo que pases unas muy felices vacaciones.
Un beso Paco
Curiós... nyores, tomàquets secs, dàtils... s'haurà de tastar!!
ResponderEliminarPTNTS
Dolça