Buscar este blog

martes, 25 de septiembre de 2012

Salsa de tomàquet casolana (elaboració llarga)

Els tomàquets ja s'acaben, si no és que s'han acabat ja, per això fa uns dies que la meva feina és, bàsicament, elaborar i pasteuritzar pots amb salsa de tomàquet casolana, per tenir-ne tot l'any.

Tinc dues receptes bàsiques de salsa de tomàquet. La que avui us presento és la recepta llarga, la que està entre 2 i 3 hores coent-se, fins aconseguir una salsa deliciosa, espesa, plena de sabor i aroma.

La salsa de tomàquet express us la presentaré un altre dia. Tant una com l'altre van genials en qualsevol tipus d'elaboració, tot i ser un xic diferents de sabor.

Però avui heu de tenir paciència, que l'elaboració serà llargueta!! 

Ingredients (per 3 pots de 375g cada un):

- 2 kg de tomàquet madur
- 1 cullerada sopera sucre
- 1 culleradeta postre sal 
- 1 branqueta de fulles d'alfàbrega fresques (12-18 fulles)


Preparació:

1. Renteu bé els tomàquets, partiu-los a trossos (sense pelar-los ni treure'n la pell) i afegiu-los a una olla, juntament amb les fulles d'alfàbrega, el sucre i la sal.

2. Tritureu bé, i quan arrenqui el bull, deixeu coure entre 2 i 3 hores, fins que veieu que la salsa s'espessa i les bombolles que en surten esquitxen de tomàquet, no d'aigua (ja que la intenció és evaporar l'aigua del tomàquet perquè quedi ben concentrat, amb tota l'essència del tomàquet).

3. Un cop ja estigui la salsa ben espessa, tritureu i, si voleu, ho podeu colar per evitar les llavors i les restes de pell. Jo mai ho colo perquè no em molesten i, a més, m'encanta el seu sabor.

A vegades hi poso una cullerada d'herbes provençals seques al final de la cocció. M'encanta el sabor herbaci.

4. Poseu la salsa en pots de vidre ben nets, i els esterilitzeu introduint-los a una olla coberta d'aigua, fent-los bullir durant uns 20 minuts. Deixeu refredar els pots i ja teniu conserva de tomàquet per tot l'any.

Com podeu veure, no he posat ni oli, ni cap tipus de sofregit de ceba. Si feu la recepta veureu que no cal.

Ideal pels macarrons, com a sofregit de tomàquet d'una paella, per la verdura.....per tot!

Com aquesta "bruccetta" d'albergínia, tomàquet i parmesà:


Un aperitiu, sopar o acompanyament PERFECTE!

Bon profit!

24 comentarios:

  1. Que bona que és la salsa de tomàquet feta a casa. Quina diferència amb la comercial. A mi també m'agrada molt més fer-la poc a poc, queda més caramelitzada i millora molt.
    Petonets. MAR, de EQNME

    ResponderEliminar
  2. Roser ,la salsa de tomate casero no tiene ni comparacion con la comprada ,es todo un lujo disfrutarla
    Que rica esa tosta de berenjena
    besinos

    ResponderEliminar
  3. Ostres quins records. Quan el meu iaio (besavi) tenia horta, tenia milers de tomàquets i recordo a l'àvia amb tota la cuina plena de pots i de tomàquets. Com aquella salsa cap. És que només bullin uns macarrons i posant-hi la salsa et quedava un plat de diumenge. Què bona!!!

    ResponderEliminar
  4. Jo també he estat preparant les reserves tomaqueres per l'hivern. I que bé que van!!!
    Petons

    ResponderEliminar
  5. Bona conserva, Roser! Fent rebost per a l'hivern.. hehe .I aquesta bruchetta, un sopar ideal! Petonets

    ResponderEliminar
  6. Como la salsa de tomate casera no hay nada. Me encanta hacerla,y ya voy aprendiendo. Antes no me salia nunca.

    ResponderEliminar
  7. anda que no se nota una buena salsa de tomate casera. Yo hice hace un mes, pero antes de quedarme sin tomates de mi padre, tengo que volver a hacer. Suelo ponerle también pimiento y cebolla, pero la voy a hacer como tú, sólo con la albahaca. Qué rica!! Un besazo guapa

    ResponderEliminar
  8. quina sort tenir tants pots de tomàquet cassolà!!! bona feina Roser. petonets

    ResponderEliminar
  9. ahora es la mejor epoca y asi lo disfrutas todo el año,como la salsa casera no hay nada,en mi casa es indispensable y siempre tengo a mano.
    peto

    ResponderEliminar
  10. Roser no hay nada como una salsa de tomate casera, me encanta, besitos guapa

    ResponderEliminar
  11. Y con una tostadita untada y jamón serrano, ain, que rico. Desde luego que como la casera no hay ninguna
    Besitos

    ResponderEliminar
  12. que bona la salsa de tomaquet cassolana!!!

    ResponderEliminar
  13. Això d´elaboració llarga m´ha fet gràcia...Ha valgut la pena, oi?

    ResponderEliminar
  14. L'elaboració es llarga pero el resultat excelent! Val la pena.. petons

    ResponderEliminar
  15. Aquestes salses són les que valen la pena de fer, encara que hi estiguis hores. Compensen.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponderEliminar
  16. mmm.... una bona salsa de tomàquet casolana sempre triomfa!
    I val la pena esperar les 2 horetes, ha de quedar concentrada i molt gustosa.

    ResponderEliminar
  17. Jo també en faig, i sempre va genial! Una abraçada!

    ResponderEliminar
  18. Donde se ponga una salsa de tomate casera, que se quiten todas las demás!!. Fabulosa la tosta brucceta ;)

    ResponderEliminar
  19. Tot el que és exprés és molt pràctic, però a la cuina, el que porta temps sol sortir deliciós! :D

    ResponderEliminar
  20. Hola Roser guapa tu

    I que bona feta a casa veritat ?, jo la faig semblàn a la teva peró amb oli, amb un bon sofregit de ceba i pebrot, un dia d´aquests la penjo

    mentre mil petonets Susanna

    ResponderEliminar
  21. Mare meva Roser, quina feinada però és clar, res a veure amb les comprades a part de la satisfacció de que l'has fet tu. Jo mai n'he fet de casolana.
    PEtons.

    ResponderEliminar
  22. Ui, no cal posar aigua ni res? No es crema bollint 3 hores? Crec que la salsa de tomaca és de lo millor que hi ha en el món, jo me la menjaría a cullerades. Mai se m'ocurreix fer-la jo mateixa però m'has fet molta enveja. Ara la vull tastar! Petons!

    www.cocinanos.blogspot.com

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. No es crema no, pensa que el tomàquet és quasi tot aigua, i l'objectiu de fer-lo bullir tant és perquè s'evapori aquest i quedi només el tomàquet. Els pots anar remenant de tant en tant,pero si no el tens a foc molt alt te'n pots oblidar. és una recepta llarga però que no necessita gaire de la teva vigilància! anima't que esta deliciosa!! petons

      Eliminar

GRACIES PEL TEU COMENTARI!!