Avui us presento un pa que em va cridar molt l'atenció en un llibre del Xavier Barriga, els fogatines. Segons l'autor, els fogatines són una proposta a mig camí entre la brioixeria i el pa, tovets, fàcils d'elaborar i pot ser tant dolç com salat.
Jo n'he fet de dues maneres, les dues salades que és com més m'agrada, però a partir de la base podeu jugar amb molts ingredients i combinacions, i crear el vostre propi "temtempié" preferit.
Aquesta recepta va dedicada a tothom que vol aprendre a fer pa però que encara no s'hi ha atrevit...aquesta és la vostra recepta per iniciar-vos!!!
Ingredients (per dos fogatines com a la foto):
- 220 g farina de força
- 5 g sal
-100 ml aigua
- 10 g llevat fresc
- 40 ml d'oli d'oliva
- Per l'acabat: tomàquets cherris, orenga, julivert, ceba, pipes, sèsam, pinyons...
Procediment:
1. Barrejarem tots els ingredients de la massa fins que ens quedi una bola homogènia que no se'ns enganxa als dits.
2. Ho deixem reposar tapat amb un drap una mitja hora.
3. Passada l'estona de repòs, dividim la massa en dos, i amb l'ajuda d'un rodet les estirem, fins que tinguin 1cm de gruix aproximadament.
4. A sobre de cada un li poseu els ingredients que voleu, en el meu cas, en un hi he posat tomàquets, pinyons i herbes, i l'altre hi he afegit la ceba. Allà la vostra imaginació.
5. Ho deixeu reposar 30 minuts més i els coeu al forn preescalfat a 250ºC durant 20 minuts o fins que hagin agafat color daurat i torrat, característic del pa.
Deixar refredar i a menjare!!!!
Sols.....tot una delícia!
Bon profit!
m'encanta com queda!!
ResponderEliminarpetons
Aixxx, aquesta és una de les coses salades a les que no sabria renunciar!!!
ResponderEliminarohhh Roser!!! quin pa tan bo que t'ha quedat! Petons
ResponderEliminarCom una pizza però encara més bona!
ResponderEliminarI si la recepta és del Xavier Barriga, té l'èxit assegurat ;)
me lo apunto porque desde luego tiene una pinta deliciosa.
ResponderEliminarsaludos
quedan chulisimas y para chuparse los dedos
ResponderEliminarqueda muy bien asi,vamos irresistible estos fogatines
ResponderEliminarpeto
Jo les he clixades. També tinc el llibre...que encara no he estrenat! Es veuen delicioses.
ResponderEliminarRoser ,que ricas ,me apeten para aperitivo
ResponderEliminarbesinos
Roser,aquestes Fogatines tenen de ser molt bones.
ResponderEliminarEs una recepta que encara no he preparat mai, i fa molt bona pinta, a mitges entre una coca i una pizza... m´agrada. petons,
ResponderEliminarTienen que ser un entrante exquisito, yo la tengo en pendientes desde no se sabe cuando
ResponderEliminarBesitos
mai he preparat fogatines, però de ben segur tenen de ser molt i molt bones.
ResponderEliminarUnes fogatines que més fàcils i gustoses no poden ser.
ResponderEliminarNani
M'agradan força aquestes fogatines, t'han quedat divines,
ResponderEliminarMuxuak
Que buenísima pinta, yo lo hice una vez pero no se me ocurrió lo de los tomatitos cherry, lo hice con cebollita y aceitunas, pero este tiene una pinta increible. Para la próxima seguro que me quedo con tu idea! Un beso!
ResponderEliminarwww.cocinanos.blogspot.com
Que bones Roser! Jo també tinc el llibre. Ja les buscaré! Em quedo amb la de ceba, en aquestes coquetes hi deu quedar deliciosa! Petons
ResponderEliminarCaram,quina gràcia!! Jo tinc la recepta marcada al llibre, a pendents!!!
ResponderEliminarVist el resultat, a veure si les faig aviat...
Petonets.
aquestes per berenar!
ResponderEliminarQué chulo queda para ponerlo en la mesa en una cena de invitados, me apunto la receta ahora mismo!!
ResponderEliminarAbrazos
Que bons Roser.... me'ls imagino farcit per un entrepà o picant amb una mica de formatge i seria més feliç que una "perdis"
ResponderEliminarPetó! ;)
Maravillosas Roser, unas fogatinas para repetir sin duda alguna.
ResponderEliminarbesines
semblen focaccies, no???? han d'estar boníssimes. petonets
ResponderEliminarSi s'assemblen, bé, és pa al cap i a la fi!! ;-)
EliminarQue buenos, creo que son como la fougasse, estan buenisimos.
ResponderEliminarMe resultan ideales para la cena.
ResponderEliminarQue tentación salada tan rica.
Besos.
Esto Roser es vicio, no solo la receta, sino el hecho de ponerse a amasar, engancha un montón. Me encanta todo lo que le has puesto al fogatín. Un beso guapa
ResponderEliminarTe han quedado con una pinta extraordinaria. Me encanta estas versiones que has hecho. es un tipo de pan que me gusta mucho.
ResponderEliminarBesitos,
Però quina cosa més gustosa!
ResponderEliminara mi el pa amb oli d'oliva m'encanta, no sabria dir si és el que més m'agrada però està entre els meus preferits :)
ResponderEliminarQuè bones aquestes fogatines!! Me les emporto.
ResponderEliminarPetons
Mónica-Recetas de Mon
mmmmmmmm que bueno!
ResponderEliminarOrchid style :)
Que rico, buenísimas, me encantan y lo rápidas que se hacen.
ResponderEliminarun besazo
Hola guapa tu
ResponderEliminarQuina pinta més bona, de fet les receptes d´aquest " SAnt VAró ", son de Super 10, aquí la mostra
mil petonets SUsanna
Mmmmm que bo, aquest pa es perfecte per un entrant deliciòs.
ResponderEliminarUna abraçada
Roser guapa,quin comentari de benvinguda més polit,gracies preciosa¡¡¡
ResponderEliminardir-te que aquests fogatines son una delicia,m'encanta en Xavier i tenc el llibre pero no sa ma vera ocurrit aquesta manera de presentar-los i com te han quedat.
M'els emporto a casa i els testem.
Molts de petonets guapísima.
Aiii! Amb el que m'agrada el pa (menjar-ne i fer-ne...). Quina gana!!! :D
ResponderEliminarVeig que és bastant similar a una focaccia MmmMMmm :-)))
ResponderEliminar