Buscar este blog

lunes, 31 de marzo de 2014

Tarte flambée

Aquesta recepta no és meva, és fruit del Miquel (la meva parella), amant d'aquesta coca que tenia pendent plasmar a la cuina desde feia anys!!

Doncs ho va fer, de principi a fi, i és realment boníssima!! És una mena de coca típica del nord de França, o sigui que incorpora bacon i formatge, com no!!! Aiii ja us ho podeu imaginar com vaig disfrutar!

El millor? Que el bacon (o panxeta) i els formatges els vam comprar a la fira medieval d'Esparreguera, o sigui que ja us podeu imaginar com n'estaven de bons els ingredients.....

Aneu salivant!

Ingredients (per 2-3 persones):

PER LA MASSA:

- 250 g farina
- 30 g llard ibèric (si pot ser)
- 30 g mantega
- 1 rovell d'ou
- 1 cullerada de nata
- 100 ml d'aigua
- Una pisqueta de sal

PER L'ESCANDELÓS FARCIT:

- 1 ceba
- 100 ml nata 35%
- 50 g de panxeta ben bona
- 200 g formatge per fondre (brie, gruyere, camember...)
- Espècies: nou moscada, sal i pebre


Preparació:

1. Talla la ceba en 4 i escalda-la amb aigua bullint durant 3 minuts, perquè s'estovi i perdi la fortor. Talla-la a trossos petits. Reserva.

2. Per la massa, fer una muntanya amb la farina i al centre afegir-hi la mantega, el llard, el rovell, la nata, l'aigua i la sal. Barrejar-ho bé amb les mans fins formar una bola sòlida que no s'enganxa als dits.

3. Estira la massa amb el rodet fins que estigui ben fina (2-3 mm de gruix). Posar-la sobre paper de forn i deixar-la reposar 20-30 minuts.

4. Mentre reposa fregeix la panxeta en una paella sense res d'oli, fins que quedi ven daurada. Per la resta de la massa, mescla la nata, els formatges, la sal i les espècies, amb l'ajuda d'una batedora fins que quedi una crema espessa. Extén el farcit sobre la massa i cubreix amb la ceba escaldada i trossejada i la panxeta fregida.

5. Cou-la al forn preescalfat a 250ºC durant 10-15 minuts, o fins que la massa es començi a daurar i quedi cruixent.

Moment de servir-la, ben calenta!!

No és una pizza, és una coca francesa. No és una carbonara, és una flambée. No és una quiche Lorraine, és un TARTE FLAMBÉE!

Disfruteu-la i, com sempre....

Bon profit!

lunes, 24 de marzo de 2014

Pastís de formatge express......i boo boo!!!

No sabeu la ràbia que em fa obrir un pot de nata i que sobri la meitat!! Sabeu per què? Perquè per gastar-la me la poso al café amb llet, a les salses...a tot arreu on mai la vull posar, però ja se sap que un cuiner ha de tenir recursos per tot, i aprofitar tot el que tenim a la nevera, com el culet d'un brick de nata i les restes del formatge cremós light que corria per la nevera......

Va sortir un postre tan ràpid i tan bo, que no vaig dubtar ni un moment a compartir-lo amb vosaltres!! Aquest, l'heu de fer SI o SI!! 5 minuts!

Ingredients (per dos postres):

PER LA BASE:

- 50 g galeta o de muesli
- 25 g mantega o margarina

PEL FARCIT:

- 100g nata 
- 100g formatge cremós lleuger (o no)
- 15 g sucre glaç
-1 fulla de gelatina

- Mermelada de maduixa, de préssec, de taronja.....el que vulgueu


Preparació:

1. Desfem la mantega i la barregem amb el muesli. Ho fiquem a la base dels gots o motlles de presentació.

2. Rehidratem la fulla de gelatina amb aigua freda.

3. Triturem, junt, la nata, el formatge i el sucre. Escalfem dos dits de la mescla en un got apart i hi desfem la gelatina que haurem rehidratat i escorregut. Un cop la gelatina s'hagi fos dins la mescla calenta, ho tornem a evocar a la resta del farcit i tornem a triturar per homogeneitzar-ho tot.

4. Ho afegim sobre la base de galeta i ho portem a la nevera una estona.

5. Quan hagi quallat una mica hi afegim la mermelada que tinguem per casa i una fulla de menta, que queda molt maco.

6. Deixem unes hores més perquè quedi ben quallat.....

 i apa....cap dins!!

De veritat que es fa en un moment i quedeu com els pastissers més importants!!!

No us ho creieu?? Doncs proveu-ho! 

Bon profit!

lunes, 17 de marzo de 2014

Coca de full amb pollastre gratinat

Volia fer una empanada de pollastre per sopar, però al final vam acabar menjant un entrepà en un bar.

El que fan els divendres a la nit, després d'una tarda de birres al bar amb els amics....

Però estava clar que aquella empanada ens l'haviem de menjar, i així va ser, dissabte per dinar. Tot i que la vaig fer tipus coca, perquè em va venir més de gust!! Coses de la cuina!

Ingredients (per 2-4 persones):

- 1 massa de pasta de full
- 1 porro
- Salsa de tomàquet
- 250 g pollastre
- 200 g xampinyons
- 150g formatge ratllat per fondre (especial pizzes)
- Herbes provençals
- Sal i pebre
- Oli d'oliva i oli picant (per decorar)


Preparació:

1. Extenem la pasta de full i la coem al forn preescalfat a 200ºC durant 15 minuts (fins que es començi a daurar). Serà important que punxem la massa amb una forquilla just abans d'introduir-la al forn, per evitar que s'infli durant la cocció. Un cop daurada lleugerament la reservem fora del forn.

2. Sofregirem el porro tallat ben petit amb un rajolí d'oli i un pessic de sal. Quan començi a agafar color afegim els xampinyons nets i laminats i deixem que es daurin uns minuts.

3. Seguidament, afegim a les verdures els pollastre tallat a tires, salpebrat i deixem que es cogui i dauri lleugerament,

4. Mentre s'acaba de fer el pollastre, cobrim la pasta de full pre-cuita amb un parell de cullerades de salsa de tomàquet (la que més us agradi). Cobrim la salsa amb el farcit de porro, xampinyons i pollastre, i cobrim aquest amb una generosa quantitat de formatge ratllat especial per fondre. Decorem amb herbes provençals i gratinem la coca al forn preescalfat a 200ºC durant uns minuts, fins que el formatge es fongui i dauri.

I ja ens la podem menjar.....

És fantàstica amb una mica d'oli picant pel damunt!

Bon profit!
 

lunes, 10 de marzo de 2014

Truita de calçots

O ara o mai....que sino marxarà la temporada.....

Doncs si, vam comprar dos manats de calçots que no sabiem que fer-ne. Doncs una truita!

Que bona i sana! Us ho recomano com a plat d'aprofitament!!

Si voleu més ideas per a plats d'aprofitament, feu un cop d'ull al flam de calçots! Bonissim!

Ingredients (per a 2-3 persones):

- 5 ous
- 15 calçots
- Oli d'oliva
- Sal


Preparació:

1. Netegem els calçots de la seva terra i de la primera pell, i els coem al vapor un 10 minuts.

2. Un cop cuits els tallem a trossos ni grans ni petits i els daurem a una paella amb una mica d'oli i sal. Reservem quan hagin agafat color.

3. Batem els 5 ous amb uns pessics de sal i hi afegim els calçots daurats. Ho barregem bé i serà moment de quallar la truita a la paella amb un rajolí d'oli. La fem volta i volta, com totes les truites i apa...a disfrutar!

Bon profit!

lunes, 3 de marzo de 2014

Porrusalda

....o sopa de porros.

Últimament menjo porros a tots els àpats que faig. M'hi he aficionat (als porros vegetals....no penseu malament).

L'altre dia volia fer una crema de porros o vichissoice, però calentona, que ara vé més de gust. Entre pitus i flautes, no vaig poder fer-la i a la nevera es van quedar els porros...fins que vaig dir: d'avui no passa. I com que la meva batedora no pita gaire bé, vaig decidir fer una sopeta ben completa de porros i altres verduretes.

Mmm..com en saben els dels nord d'aquests plats.

Ingredients:

- 1 l de caldo de verdures ANETO o aigua mineral
- 2 pastanagues
- 4-5 porros
- 1 patata
- Oli


Preparació:

1. Netegem i pelem bé els porros, les pastanagues i la patata. Un cop nets i tallats a trossets petits, els posem a daurar a una olla amb una mica d'oli d'oliva. 

2. Un cop daurats hi afegim el caldo de verdura o l'aigua i tapem. Quan arrenqui el bull ho deixem coure uns 20 minuts i ja està.

Cap al plat de sopeta i cap dins.....que bé que us sentirà!

Jo la vaig enriquir amb unes cullerades de civada.

Si el voleu fer complet, o plat únic, només cal que hi afegiu uns filets de bacallà o "abadejo" (el cosí del bacallà) nets. Deixeu coure 5 minuts més i ja teniu el plat únic perfecte per l'hivern!

Bon profit!