Buscar este blog

lunes, 7 de mayo de 2018

Pa de fajol (sense gluten)

Fa uns anys em van trobar intolerància al blat. No és que tingui prohibit menjar-ne, però és aconsellable evitar-lo. Desde llavors que he vigilat molt on comprar pa. Actualment el compro d'un forn ecològic de Torrelles, el Forneret (me'l porten a casa tallat i recent fet). I he anat fent proves amb barrejes de farines sense gluten per fer pa a casa.

Fins que em vaig topar amb aquesta recepta. He de dir que he fet un mix entre la recepta del llibre de pa de fajol de la Elka Mocker, i de la recepta de la Laura Garcia.

He de dir que em va encantar! Pel gust, per la textura....He de seguir fent proves per millorar-lo encara més, sobretot canviant el motlle ja que busco més un pa tipus motlle. 

Si teniu intolerància al gluten o sou celíacs, animeu-vos a fer aquesta recepta!

Ingredients:

- 350 g fajol en gra
- 180 g aigua
- 1 culleradeta de sal
- 100 g pipes de girasol
- 1 cullerada de psyllium
- 1 cullerada d'oli
- romaní sec


Preparació:

1. Deixem en remull unes 4 h el gra de fajol amb aigua.

2. Un cop passat aquest temps, colem l'aigua (sense netejar els grans, ja que aproten un mucíleg necessari per fer el pa) i ho posem dins un vas triturador i triturem juntament amb l'aigua i la sal.

3. Seguidament hi afegim les pipes de girasol, el romaní, l'oli i el psyllium, i ho remenem bé amb l'ajdua d'una cullera de fusta.

4. Evoquem la mescla a un bol rodó i el deixem fermentar tapat amb un drap dins el forn apagat durant 24 h.

5. Passades les 24 h, preescalfarem el forn a 190ºC . Posem paper vegetal a la safata i hi evoquem el pa rodó (si el volem tipu motlle l'hauriem de ficar dins un motlle de plum cake), li espolsem una mica de farina de fajol o d'arròs per sobre, per fer-lo més rústic i el coem durant uns 40-45 min. No ha de quedar humit, si us quedés el pa humit el podeu acabar de fer tallant-lo i torrant-lo a la torradora just abans de menjar.

És un pa molt fi, de motlle consistent, que no pesa digestivament, i que està boníssim amb qualsevol cosa que hi posis. Jo una mica més i me'l menjo tot d'una sentada, amb l'ajuda del Martí que és un bon panarra.

Bon profit!

2 comentarios:

  1. No l'he tastat, però sembla que ha d'estar molt bo, i a sobre ben sa. Amb bon aroma.
    Petons.

    ResponderEliminar
  2. También soy muy panarra como tú dices, así que con un buen par de rebanadas de tu pan (o quizás tres jajaja) me tendrías más que contento

    Petons!!

    ResponderEliminar

GRACIES PEL TEU COMENTARI!!