Buscar este blog

miércoles, 29 de agosto de 2012

Raviolis de carbassó afrodisíacs

Avui us presento uns raviolis fresquets, lleugers i......afrodisíacs!!!

He de reconèixer que són una mica laboriosos de fer, però valen la pena. I quan dic que valen la pena, és que realment és així!!

Consta d'un ravioli, on en lloc de pasta hi ha carbassó, el farcit és de samfaina, musclo i formatge cremós (light, que estem en temporada de cuidar la línia), amb unes gambes a modo de decoració i una salsa de marisc que tomba!!! Molt econòmica i rapidissima de fer!!!

No us he convençut encara??? Doncs seguiu, seguiu llegint......

Ingredients (per 3-4 persones):

- Carbassó

PEL FARCIT:
- Crema de formatge light (tipus philadelphia)
- Una llauna de musclos al natural
- Carbassó, albergínia, pebrot, ceba 

PER LA SALSA DE MARISC:
- 4-5 gambes
- El líquid de la llauna de conserva de musclos al natural
- 1 cullerada d'oli
- 1 cullerada d'aigua
- Sal i pebre
- 1 culleradeta de maicena
- Llet de soja (o llet de vaca) segons la textura que vulgueu aconseguir


Preparació:

1. Tallem el carbassó a tires, amb l'ajuda d'una mandolina o un pela patates, i el cuinem a la planxa amb unes gotes d'oli, volta i volta, perquè agafi un lleuger toc daurat. Reservem.

Hem de fer tantes tires com vulguem, cada ravioli està format per dues tires.

2. Tallarem el carbassó, l'albergínia, el pebrot i la ceba, de manera que quedi ben petit. Ho saltejarem a la planxa amb una mica d'oli, sal i pebre. Un cop cuites les verdures afegirem els musclos tallats per la meitat i escorreguts (reservant el líquid de la conserva). I finalment, fora el foc, afegirem pràcticament tot l'envàs de crema de formatge.

3. Remenem el conjunt perquè s'integri tot i  ja podem formar els raviolis.

4. Com es pot veure a la foto, posem dues tires de carbassó en forma de creu, i al mig hi afegim una culleradeta del farcit que hem preparat. Tanquem amb els quatres cantons i ens quedarà un quadradet de carbassó farcit. Així successivament amb la resta.


5. Cuinem les gambes a la planxa. Un cop cuites, separem el cap i el cos d'algunes d'elles i els posem dins un bol, juntament amb el líquid de la conserva dels musclus, l'oli, l'aigua, sal i pebre. Ho triturem bé i ho colem.

6. Posem la salsa a un cassó, amb una culleradeta de maicena, i ho remenem al foc fins que començi a bullir. Si espessa massa hi afegim llet per diluir-la. O aigua si ho preferiu. 

7. Emplatem posant a la base del plat una mica de la salsa de marisc (una mica, que és molt potent), a sobre els raviolis de carbassó amb la samfaina i el formatge, i finalment les gambes.

És laboriós, ho sé, però no té cap complicació, només requereix temps i ganes!!

Jo el recomano a tothom. Sobretot apunteu bé la salsa de marisc, no sabeu el sabor a mar que té..... 

Ah!!! I us el podeu menjar tant fred com calent!!!

Animeu-vos a fer-lo i bon profit!!!

lunes, 27 de agosto de 2012

Crònica d'una Rocambolesca

Ja he tornat d'unes esperades, merescudes i aprofitades vacances. Plenes d'experiències, nous plats i noves emocions.

Avui doncs, no us presento cap plat, us presento una "experiència emocionalment dolça".

Us sona una gelateria de Girona anomenada ROCAMBOLESC??

El post d'avui és una crònica dedicada a aquest petit però curiós i original local d'un carrer de Girona. No em donaran cap comissió per fer-ne publicitat, simplement em vé de gust compartir la meva experiència amb tots vosaltres.

El Rocambolesc és un gelateria creada pel Jordi Roca, el germà petit del "Celler de Can Roca", prestigiós restaurant gironí amb tres estrelles Michelin.


El primer que em va sorprendre, quan vaig entrar dins de l'establiment, va ser la dimensió d'aquest, relativament petit, però acollidor i molt colorit!

Al mostrador, enlloc d'haver-hi les típiques terrines amb gelats, hi havia tot de bols plens de trossets de.....coses. Aquestes "coses" formaven part de la decoració de cada tipus de gelats.

Et donen l'opció d'escollir entre cornet o terrina, jo ho vaig provar de les dues maneres, i he de dir que la millor manera és amb terrina. Em va semblar la manera més fàcil de mesclar a la vegada el gelat amb el trossets de decoració.

Jo visc a Martorell, i vam anar expressament a Girona per tastar aquests gelats, i de les 6 varietats que venen, en vam tastar 4!!! Tot i que només vaig poder fer 3 fotos, la 4a ja no vaig ser-hi a temps, estavem massa emocionats per ficar-hi cullerada!

Pots trobar el sorbet de mandarina, que en aquest cas l'havien substituït pel sorbet d'albercoc i el sorbet de maduixa, dos gelats que no vam tenir la sort de tasta'ls però que pendents queden.

Els que vam tastar, saborejar i disfrutar van ser:
  • El gelat de xocolata: un gelat de textura suau i cremosa amb afegits de faba de cacao garrapinyada, xocolata, cookie de cacau i peta-xoco.


Si, fins i tot a mi, que no sóc massa fan de la xocolata, em va encantar....imagineu-vos!!
  • El gelat làctic: elaborat amb llet d'ovella, recuit de llet d'ovella i cotó de sucre, amb afegits de confitura de guaiaba, llet d'ovella caramel:litzada i cotó de sucre.


Tota una explosió pels 5 sentits. Al ser un cornet, la majoria d'afegits es trobaven al fons del cucurutxu, cosa que em va decebre una mica, ja que esperava poder barrejar tots els ingredients a la vegada. Però el gust d'ovella del gelat, i la cremositat, em van fer oblidar pràcticament aquest petit detall.
  • El gelat de poma al forn: és una recepta de la mare dels Roca, poma cuita al forn amb una mica de sucre i decorada amb galeta de mantega, poma caramel:litzada i poma fresca.

Un sabor desconegut dins un gelat, el sabor característic de la poma al forn.......temptador.
  • El gelat de vainilla: elaborat amb vainilla de Tahiti i sucre negre. Amb afegits de pa de pessic de xocolata sense farina (gens carregat i suau), salsa de xocolata i cruixent de caramel (el millor afegit pel meu gust).
No vaig tenir temps de fer-ne una foto, ens l'haviem cruspit abans de pensar amb la càmera. Només us puc dir que, pel meu gust, el millor gelat de tots va ser aquest últim, el de vainilla, i això que estavem tips, tips i tips.

Doncs fins aquí la meva crònica. Espero que el Rocambolesc tingui molt d'èxit i cada any vagin sortint nous sabors i noves experiències a tastar i compartir.

El proper dia.....nova recepta!

Bon profit!!

lunes, 6 de agosto de 2012

Muttabal de carbassó

M'encanten els patés vegetals, els dips i tot el que signifiqui.......untar!

I si són de verdures encara molt millor, així en puc menjar tant com vulgui sense sentir remordiments.....Us sona el Muttabal??? En algunes regions també es coneix com Baba Ghanoush. 

El Muttabal és un puré, normalment elaborat amb albergínia, que la cultura musulmana fa servir com a entrant. En aquest cas, però, i aprofitant per presentar-me a la Recepta del 15 del mes d'Agost, he decidit elaborar-lo amb carbassó, ja que és l'ingredient que ens proposen pel repte. I va ser tota una sorpresa.

Normalment s'acompanya amb pa de pita, jo el vaig acompanyar amb unes mini pizzes que una marca coneguda italiana ha llençat al mercat. També acostumo a acompanyar el Muttabal amb una cullera.....i a cullerades s'ha dit!!!

Ingredients (2-3 persones):

- 1 carbassó
- 1 cs tahine (pasta de sèsam)
- 1 cs suc de llimona
- 1 cs d'oli d'oliva
- Espècies al gust: sal, pebre, comí, julivert, pebre vermell

- Pa de pizza o pa pita per acompanyar

** cs: cullerada sopera


Preparació:

1. Normalment el carbassó s'escaliva al forn durant 30 minuts. Però com que ara fa massa calor per encendre'l, el vaig coure al papillot al microones durant 5 minuts.

2. Un cop cuit, el posem dins el vas de la batedora, juntament amb el suc de llimona, el tahine, l'oli i les espècies al gust (normalment mitja culleradeta de cada).

3. Ho triturem tot bé, i ho servim en un bol o platet, regant-lo amb un rajolí d'oli d'oliva i un polsim de pebre vermell.

Ho acompanyem amb el pa que vulguem, fins i tot el podem fer servir per untar un entrepà tipus sandwich o unes torradetes.

Serà un "vist i no vist". 


Una recepta senzilla, ràpida, econòmica per menjar a qualsevol moment del dia sense tenir cap remordiment de consciència.

Bon profit!!

Per cert, aprofito per dir-vos que estaré fora de la blogsfera durant tres setmanes. Aquest any necessito fer algunes vacances laborals però també culinàries (tot i que no crec que pari de cuinar, acomularé plats per la tornada).

Tornaré el dia 27, carregada de receptes i experiències, per celebrar el meu segon aniversari del bloc amb tots vosaltres!!!!

Cuineu molt, apreneu encara més, i no deixeu mai mai de fer activitats. Moure'ns ens fa vius i lliures!!

Cuideu-vos!!!

jueves, 2 de agosto de 2012

Pastissets de pasta choux amb nata i crema de préssec

Quin postre oi??
Doncs és un dos en un, perquè aprendreu a fer la pasta choux, que és la massa de les lioneses i, alhora, aprendreu a fer una crema pastissera de préssecs.

Fa uns anys que van tancar la meva pastisseria preferida, on absolutament cada pasta era per llepar-se'n els dits. Hi havia una pasta en qüestió que em fascinava: una mena de xuixo obert pel mig i farcit de crema i nata, la barreja era deliciosa.

Com que encara no m'atraveixo amb la massa dels xuixos, us proposo aquesta pasta molt més fàcil i més light, ja que no va fregida, amb nata i crema, però una crema especial per la "cuina amb préssecs".

Ingredients (per a 3-4 pastissets):

PER LA PASTA CHOUX:
- 100 ml aigua o llet soja
- 50 g mantega
. 80 g farina
- 2 ous

- 200 ml nata per muntar (35% MG)
- 1 cs sucre

PER LA CREMA DE PRÉSSEC:
- 150 g préssec
- 100 ml llet
- 1 ou
- 40 g sucre
- 20 g maicena

- Sucre glaç i menta (decorar)


Preparació:

1. Primer farem la crema, triturant el préssec amb la llet, l'ou, el sucre i la maicena. Ho posarem al foc, remenant constantment, fins que començi a bullir. Apartem del foc i reservem.

2. Muntem la nata, que ha d'estar ben freda (recent sortida de la nevera), juntament amb el sucre, fins que monti. Reservem a la nevera.

3. Per la pasta choux, posem l'aigua o la llet de soja (en aquest cas he posat llet de soja), al foc, juntament amb la mantega. Remenem i quan començi a bullir apartem i afegim la farina de cop. Remenem amb una cullera de fusta fins que la massa se separi de les parets. Afegim un ou i el incorporem a la massa fins que aquesta es torni a secar, desenganxar de les parets. Afegim l'altre ou i fem el mateix que l'anterior.

4. Sobre una placa forrada amb paper de forn, posem tires de la massa choux, que haurem introduit dins una màniga pastissera, o una bossa de congelació. Les tires seran de la mida que vosaltres desitgeu, però han d'estar separades unes de les altres.

5. Deixem coure els pastissets a 250ºC durant uns 20 minuts, fins que agafin un to daurat.

6. Un cop freds, els obrim per la meitat i els farcim de la crema de préssec i de la nata muntada.

7. Si volem, espolvorem sucre glaç i decorem amb una mica de menta.

Un postre de diumenge, dels que m'agraden!

Si voldrieu que la crema fos de xocolata, substituïu el préssec per llet i hi afegiu dues cullerades de cacao en pols, o uns trossets de xocolata directament al cassó, perquè es desfacin.

Bon profit!!