Buscar este blog

domingo, 20 de abril de 2014

La meva primera mona de Pasqua de mantega i crema, posats a engreixar-nos, ho fem bé!

Avui us parlaré una mica de la meva experiència amb les mones.

Mai he fet una mona de Pasqua tradicional, ni tan sols la contemporànea, la de mantega.

Fa uns anys, a Martorell, hi havia una pastisseria, cal Gomà, on feien els millors pastissos, postres,....del món! De fet, per Pasqua (crec recordar que el divendres sant) venien unes galetes amb formes (de gall, escala, clau....) que mai més he tornat a veure ni a tastar, i que trobo tant i tant a faltar! Era la meva i única pastisseria preferida. 

Però van tancar, i res va ser el que era. Els pastissos de les altres pastisseries no han arribat a tenir el nivell de cal Gomà, ni en les mones, ni les coques morenes, ni els xuixos ni els croissants (aquest estiu passat, però, vaig anar a Niça de viatje i en un bar els vaig trobar!! Tenien el mateix gust, i em va fer tanta il·lusió que me'n vaig comprar un altre pel camí de tornada, per dinar!)

...que em desvio. El que deia, que cap altre mona ha estat el què eren aquelles mones de mantega i atmetlla caramelitzada de cal Gomà.

Així que, al final, he decidit fer la meva pròpia mona de Pasqua, al meu gust, ben ben "marrana", perquè ja que ens hi posem, que porti de tot!

Ingredients:

PEL PA DE PESSIC:

- 4 ous
- 125 g sucre
- 125 g farina normal
- 1 culleradeta petita de llevat

PER LA CREMA DE MANTEGA:

- 200 g mantega en pomada
- 30 g aigua
- 150 g sucre

PER LA CREMA PASTISSERA:

- 250 g llet
- 2 rovells d'ou de gallines feliçes
- 40 g sucre
- 20 g maicena
- vainilla per aromatitzar

PER L'ATMETLLA:

- 4 cullerades d'atmetlla en daus sense torrar
- Una cullerada de sucre

PER DECORAR:

- Ous de Pasqua
- Plomes
El que vulgueu!!


Preparació:

1. Fem la crema pastissera, afegint tots els ingredients dins un cassó i triturem bé. Encenem el foc i remenem constantment amb unes varetes fins que la crema s'espessi. Retirem i reservem (si el volem guardar  a la nevera aniria bé que deixessiu paper film directament en contacte amb la crema).

2. Pel pa de pessic, batem bé els ous amb el sucre, fins que ens quedi una emulsió blanca i ben espumosa. Hi afegim la farina (juntament amb la mica de llevat) en dos cops i ho incorporem amb l'ajuda d'una espàtula. Ho afegim a un motlle de 18 cm de diàmetre i ho coem al forn preescalfat a 200ºC durant 20-25 minuts (heu de fer la prova de l'escuradents per saber que ja està cuit).

3. Per la crema de mantega. Posem un cassó al foc amb aigua i el sucre. Un cop ha arrencat el bull deixem refredar. Seguidament afegim l'almívar a la mantega en pomada i amb l'ajuda d'unes varetes anem remenant fins formar una crema de mantega ben dolçeta i espessa. Reservem.

4. Per les atmetlles, posem el sucre en una paella i les atmetlles. Anem remenant fins que el sucre es desfaci i envolti les atmetlles que quedaran caramelitzades i delicioses.

5. Muntem la mona. Tallem el pa de pessic per la meitat i hi afegim una mica de crema de mantega i una mica de crema pastissera. Cobrim amb l'altre part del pa de pessic i hi afegim la resta de mantega, pels voltants i per la superficie, i la resta de crema per la superfície. Ho cobrim tot amb l'atmetlla cruixent i ho decorem com vulguem!!


Orgullosa de la meva primera mona!!

Viciiiii!!!

Ara si que ja podem dir que......comença l'operació biquini!!! :)

Bon profit!

22 comentarios:

  1. Roser ,te quedo una mona de pascua de lo mas rica y apetecible ,seguro que el año que viene repites y mas ricas que la de tu añorada pasteleria
    besinos guapa

    ResponderEliminar
  2. Una mona preciosa i segur que bonissima !!!!
    Petons

    ResponderEliminar
  3. Te quedó muy bien y seguro que está muy rica ,la pinta es muy buena.besinos

    ResponderEliminar
  4. solo por la foto se ve de lo mas delicioso!!! pintaza q tiene

    ResponderEliminar
  5. Roser, has fet una mona, bonica i bonisima

    ResponderEliminar
  6. Sueper rica y un aspecto delicioso amiga.Besosss

    ResponderEliminar
  7. A casa sempre la fa ma mare la mona i jo no m'ho he plantejat encara de posar-mi, jejejje ella la fa sempre de mantega i melmelada, però la teva amb crema em sembla lo més bo del mon jejjej amb lo que m'agrada la crema.... t'ha quedat genial. petons

    ResponderEliminar
  8. Buenas tardes Roser. Preciosa y muy rica esta espectacular mona de Pascua que has preparado, te ha quedado con una pinta impresionante y tiene que estar de vicio
    Un beso Paco

    ResponderEliminar
  9. Sempre passa igual...quan tanca una bona pastisseria després ja no t'agrada cap més...Veient la proliferació de pastisseries de segona mà...ja m´entens! L' any que ve vull veure¡t amb un altra mona!

    ResponderEliminar
  10. Ja ho dius bé ja... posats a engreixar-nos no ens estem de res!
    Magnífica t'ha quedat.
    PTNTS
    Dolça

    ResponderEliminar
  11. Doncs no sembla pas que sigui la primera, perquè t'ha quedat preciosa!
    I totalment d'acord, si s'ha de pecar, que es noti!!!! Jo també he utilitzat mantega aquest any, i .... barrejada amb molta xocolata!!!
    Petons

    ResponderEliminar
  12. Ei! que bona, Roser!! Bravo per la teva primera mona!! I això de posar-hi els palets de xoco hi dóna volum, genial!!

    ResponderEliminar
  13. Amiga, te quedó del uno y donde esté lo casero...
    Bueno a disfrurtarla, besos.

    ResponderEliminar
  14. Si ho dius tu, que és la 1a. ens ho creurem! però t'ha quedat divina!!! bon Sant Jordi!!! ptó

    ResponderEliminar
  15. Oléééé por tu primer mona, qué chula te ha quedado!! Además, con crema y manteca, ya que nos ponemos...

    Ya veo que cal Gomà te marcó para siempre jajajaja

    Feliç Sant Jordi!!

    Abrazos

    ResponderEliminar
  16. Enhorabona, t'ha quedat sensacinoal!
    I dels dos gustos millor, així tothom està content :)

    ResponderEliminar
  17. Bravo per la teva primera mona!!!! T'ha quedat magnífica.

    ResponderEliminar
  18. Enhorabuena te ha salido muy bien esta primera mona y buena sin lugar a dudas.
    Bon cap de setmana
    peto

    ResponderEliminar
  19. Oooohhhh! Per ser la primera t'ha quedat genial!!! Jo encara no he fet mai cap mona de pasqua. Segur que estava deliciosa...
    Petons!

    ResponderEliminar
  20. Roser, molt xula i clar que sí, posats a fer-ne que tingui de tot!!!!
    Jo encara no he trobat enlloc els croasants que em portava la meva àvia per esmorzar, snif snif!

    ResponderEliminar

GRACIES PEL TEU COMENTARI!!